joi, 20 decembrie 2012

CARNATI DE CASA

In fiecare an de Craciun,daca nu mergem acasa,carnatii nu lipsesc din meniu ,mai ales ca ador preparatele traditionale .
Si ,la cerere,am sa va scriu si reteta mea,una simpla dar rezultatul este unul delicios.

Ingrediente:
  • 3 kg carne de porc
  • 1 kg carne de vita
  • 1 kg grasime(slanina)
  • 3 linguri cu varf de sare mare
  • 2 linguri si jumatate de boia de ardei dulce
  • 2 linguri  de ardei iute macinat
  • 1 lingura de piper
  • 1 lingura de cimbru uscat
  • 2 capatani mari de usturoi(130 g)
  • 350 ml apa (sau supa de oase /vegetala )
  • 5-6 m intestine de porc
Eu am cumparat intestinele deja curatate dar le-am mai pus vreo jumate de ora in apa cu cateva linguri de otet.Carnea am preferat s-o tocam la macelarie,astfel ne-am scutit de o munca in plus.Nu cumparati niciodata carnea deja tocata,e mult mai sigur sa ti-o toace macelarul cand o cumperi sau s-o toci acasa.
Pregatim si condimentele...
Punem carnea intr-un vas mare,adaugam sarea si condimentele.Usturoiul il curatam si-l trecem prin presa ,apoi il pisam bine intr-un mojar sau bol.Adaugam si apa (sau putem folosi si o supa de oase sau vegetala,ca la mititei ) si formam un mujdei ,pe care il incorporam in timp ce framantam carnatii.
Aici trebuie o mana de barbat,dar nu-i neaparat obligatoriu :),pana ce compozitia e omogena si condimentele s-au imprastiat peste tot.

Acum trebuie sa facem un test sa vedem ce gust au carnatii nostri,asta-i partea care ne place cel mai mult.Formam o chifteluta si o prajim in ulei incins pe ambele parti ,apoi degustam.Daca vi se pare ca lipseste ceva,acum e momentul sa adaugati .
Pregatim masina de tocat si atasam instrumentul pentru umplut  carnatii(tulumba) ,apoi tragem cate o bucata de intestin pe tulumba(ca in imaginea de mai jos) si le umplem.
Noua ne place sa umplem matul fara intrerupere.
Cand am terminat de umplut toate intestinele ,atarnam carnatii pe o vergea de lemn si-i punem la rece in camara pentru 2-3 zile,pentru a se scurge.
Dupe ce s-au uscat se pot afuma daca aveti posibilitatea sau ii taiem bucati si-i pastram la congelator.
Sunt absolut miununati!Pofta buna!

18 comentarii:

  1. Da, si noua ne plac carnatii de casa!!!Buni tare!Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Anul asta n-am participat la carnati.. din motiv de serviciu.. In schimb, l-am delagat pe barbatamiu` sa ajute mamele :)
    Si noi tot cam asa ii facem.. deci stiu ca-s buni!!
    Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  3. Respectand traditia te simti ca acasa! Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  4. wow super, si la noi se fac in fiecare an! Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  5. Arata foarte bine carnatii!Cred ca sunt deliciosi!

    RăspundeţiȘtergere
  6. din cauza unei pb medicale, nu pot consuma asa ceva, dar arata ataaaaaaaaaaaat de bine carnatii tai!

    RăspundeţiȘtergere
  7. si la noi există tradiția asta ,deși suntem departe de casă....arată foarte bine.......să-i măncăm sănătoși...pupici!!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Ce poftã îmi faci!!! noi îi asteptãm pe cei de acasã, de cand suntem aici nu am pregãtit, e pacat ca nu avem conditi pt afumãtoare :(
    Sã te gandesti la mine cand ii savurezi:)

    RăspundeţiȘtergere
  9. Ti-am copiat reteta...sper sa-mi iasa si mie carnatii buni ca ai tai ,pup . Julia T.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cum va descurcati cu introducerea matelor de oaie oe tulumba ca eu n u am putut?

      Ștergere
    2. N-am folosit niciodata mate de oaie dar ma gandesc ca trebuie o tulumba mai subtire. :)

      Ștergere
  10. Vand intestine oaie , porc ,vita . Tot timpul anului ,0744540014

    RăspundeţiȘtergere
  11. Reteta este perfecta dar puteti folosi in loc de apa supa realizata din fierberea a catorva oase , sarbatori fericite

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc,era deja scris la modul de preparare,am adaugat si la ingrediente.Sarbatori fericite si tie!

      Ștergere
  12. cei mai buni carnati pe care i-am facut vreodata.Am facut urmatoarele modificari la reteta:usturoi 100 gr,supa de os 600 ml,si am adaugat oregano si nucsoara rasa.Mi-au iesit aprope 9 m de carnti

    RăspundeţiȘtergere
  13. din cauza unei probleme medicale nu pot consuma carne de porc dar carnatii tai arata ataaaat de bine

    RăspundeţiȘtergere

Parerea ta conteaza!Spune-o,nu trece neobservat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...