vineri, 17 iunie 2011

TORT EGIPTEAN

 De ceva vreme ochisem acest tort la Amalia care spunea ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-a mancat.Dupa ce l-am facut si eu am aceeasi parere,ne-a placut enorm si deja l-am trecut in topul preferatelor.Minunat,multumesc mult pentru reteta Amalia!
Foile:
  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate(eu am preferat nuci)
Crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri de faina sau amidon
  • 170 g unt
  • esenta de vanilie
Crema 2:
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari(eu am pus nuca)
Prima data ne apucam de foi(care vor fi 3 in total,deci cantitatile pe care le-am pus x3):batem albusurile spuma,adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste.Amestecam faina cu nucile macinate si o incorporam la albusuri.Punem hartie de copt pe fundul unei tavi cu diametrul  de 24 de cm,intindem compozitia si coacem la foc mic timp de 25 de minute.Intre timp spalam ustensilele si pregatim si a doua foaie,o coacem si pe aceasta ,apoi repetam actiunea si pentru a treia foaie.

Cand am terminat cu foile preparam crema 1.Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidonul,zaharul si laptele adaugat treptat.Punem craticioara pe foc si amestecam continuu pana se ingroasa si devine ca o budinca.Lasam apoi sa se raceasca.Untul moale il amestecam intr-un vas si apoi incorporam crema de galbenusuri  si esenta de vanilie.

Pentru crema 2 topim zaharul si-l turnam pe o hartie de copt .Lasam la racit ,il punem intr-o punga si-l zdrobim cu sucitorul.
Mixam frisca si adaugam caramelul si nuca zdrobita si ea.

Asamblam tortul:punem prima foaie,1/3 din crema de vanilie si 1/3 din frisca.Procedam astfel si cu celelalte foi,ultimul strat fiind de frisca.
Decoram dupa imaginatie si lasam la frigider cateva ore,timp in care caramelul se va topi putin in frisca.Pofta buna!

54 de comentarii:

  1. Flory, eu sunt prima si mor de pofta la 1 noaptea :))) mie 2 felii, nu? arata superb!!! si mie imi place tare mult acest tort! Te pup si iti doresc un weekend cu soare draga mea!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Scumpa mea Alinuta,primul venit primul servit!Minunat acest tort,eu l-am taiat dupa cateva ore ca nu mai puteam sa astept.Te pup,un we minunat si tie!!!XoXo

    RăspundeţiȘtergere
  3. Si mie clar 2 felii .. ca am venit de dimineata sa savurez dulcegaria si am glicemia scazuta... Vreau dulceeee ajutooor ! si-mi place Flory ca nu necesita ingrediente fistichii si e tare usor de facut!! o sa o incerc si eu !! arata demential ! pupici

    RăspundeţiȘtergere
  4. Flory excelent ti-a iesit ! Daca nu te superi copiez linkul de la tine si il pun alaturi de celelalte ale fetelor care au incercat reteta :).

    RăspundeţiȘtergere
  5. Uau, ce bine arata si ce cremos e... pare foarte fraged si sigur e bun dupa ingrediente... Pupici si-o zi minunata !

    RăspundeţiȘtergere
  6. Antonina portie dubla si pentru tine,n-am sa te las cu glicemia scazuta.M-am cam grabit sa-l tai,a doua zi arata muuult mai bine,dar chiar a fost demential :)!!pupici

    RăspundeţiȘtergere
  7. Amalia glumesti?N-as avea chiar nici un motiv de suparare,din contra iti multumesc muuuult de tot!pupici

    RăspundeţiȘtergere
  8. Cum poate sa arate!Extraordinar!Ti-a iesit perfect,colorat si extrem de îmbietor!
    Eu înca îl am pe lista de asteptare pe cel cu piersici.
    Te pup,
    M.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Un tort care ti se topeste in gura.
    Minunat arata Flory...
    L-am facut si eu de mai multe ori si a disparut urgent din farfurie.
    Te tzuc cu mult drag !

    RăspundeţiȘtergere
  10. Si eu il am pe lista de asteptare, arata minunat, foarte aratos ti-a iesit, felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Wooooww, cat de bine arata!!!!...de revista!!!
    O zi placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  12. Daniela e cremos si delicios,te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  13. Maya multumesc,intr-adevar e ceva deosebit,pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  14. Liana multumesc frumos,tortul asta n-are cum sa nu-ti placa,ai sa vezi,pup!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Nely ms mult,esti o draguta,te pup!

    RăspundeţiȘtergere
  16. ca si tine ,am pus acest tort pe lista sa-l fac dar niciodata nu i-a venit randul,acum chiar ca ma ambitionez si-l voi face,al tau e minunat

    RăspundeţiȘtergere
  17. Sidy multumesc,te tzuc si eu :)!

    RăspundeţiȘtergere
  18. Yaya o sa fii incantata de rezultat,pupicei!

    RăspundeţiȘtergere
  19. Flory cunosc problema cu taiatul a doua zi.. ca nici eu n-am pic de rabdare.. Ma ingrozesc retetele care zic... il tineti la frigider pana a doua zi (in special cele cu gelatina) .. :)) Dar chiar si asa ti-a iesit demential !! pupici

    RăspundeţiȘtergere
  20. M-am trezit si eu tarziu! Flory vreau si eu 2 felii!!!!! :)) Daca ai impartit tot cate 2 felii oare a mai ramas ceva, ma intreb? :)) nota 10 cred ca este delicioasa si arata tot de 10 ca si prezentare ... pupicei si o seara placuta!

    RăspundeţiȘtergere
  21. Anto aveam reteta in asteptare de ceva timp,iti dai seama ce nerabdatoare eram sa-l gust,pup!

    RăspundeţiȘtergere
  22. Adela ceva a mai ramas si pentru tine,pupicei si ms mult!

    RăspundeţiȘtergere
  23. Stiu ca am ajuns prea tarziu dar...eu abia acum l- am vazut e minunat,l-ai executat perfect si ce simplu pare de facut(la altul)eu astept de mult sa-mi vie curajul!!!Arata excelent!!!Felicitari!!! Te pup si o saptamana placuta!!!

    RăspundeţiȘtergere
  24. Petronela era perfect daca aveam si rabdare sa-l tai a doua zi,aratau mult mai bine feliile!E simplu de facut,n-ai nevoie de curaj,te pup,o saptamana frumoasa si tie!

    RăspundeţiȘtergere
  25. Oare eu cand il fac?:D. Arata grozav!!!

    ps. de ce nu dezactivezi verificarea prin cuvinte la comentarii? Intreb si eu, nu te superi,oke?Tzuc!

    RăspundeţiȘtergere
  26. Cand o sa-i vina randul!Uite ca nici nu mi-am dat seama sa mai verific lucrurile astea,am combinat diverse pe blog si asa a ramas,no reason!puuuup!

    RăspundeţiȘtergere
  27. e foarte fain si pare destul de usor de facut.
    acuma eu nu inteleg o chestie...pt foi zici ca folosesti doar 2 albusuri? iar apoi la crema spui ca folosesti cele 6 galbenusuri ramase de la foi...
    sa inteleg ca pt o foaie folosesti 2 albusuri si restul cantitatilor? poate ma lamuresti daca vrei...
    chiar as vrea sa incerc sa fac si eu tortul asta...mersi frumos

    RăspundeţiȘtergere
  28. Alice cantitatile sunt pentru o foaie,daca citesti la modul de preparare al foilor te lamuresti(cantitatile pe care le-am pus x3).Daca nu este si link-ul de unde am luat reteta,poate arunci o privire si acolo.Te pup,we placut!

    RăspundeţiȘtergere
  29. Ti-a iesit super fain tortul ! Si eu l-am facut de 3 ori in decurs de 1 an :D. Este delicios !!

    RăspundeţiȘtergere
  30. super tortul! arata nemaipomenit....de gust nu mai spun.... cred ca a fost delicios!

    RăspundeţiȘtergere
  31. buna....arata fenomenal tot ce fac manutele tale si tot ce ne exemplifici prin fotografii. Bravo. As vrea sa ma lamuresti si pe mine cum sta treaba cu zaharul care trebuie topit pt crema 2. Pui zaharul pur si simplu intr-o caserola pe foc la topit....si apoi il lasi la racit si.l bagi intr.o punga si aranjezi cu un obiect contondent....? As vrea sa dezvolti ideea asta te rog...sa fiu sigura ca nu fac altfel decat ar trebui. Multumiri anticipate.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna loleka.Iti multumesc mult pentru cuvintele frumoase,m-au uns pe suflet!
      Pentru crema 2 ,exact cum ai scris si tu,l-am pus la topit intr-o craticioara,apoi l-am turnat pe o hartie de copt ca sa-l pot dezlipi usor,iar cand s-a racit l-am pus intr-o punga de plastic si l-am maruntit cu sucitorul(merge bine si cu ciocanul :) ).Sper ca te-am lamurit.Te pup si te mai astept pe la mine!Iti doresc un week-end minunat!

      Ștergere
    2. buna, am facut si eu tortul si e foarte bun...am avut o problema cu foile, mi s-au lipit de hartia de copt si abia am luat hartia...cum ai facut sa iti iasa bine foile?:)

      Ștergere
    3. Buna,ma bucur ca iti place gustul,e delicios.Daca scoti hartia de copt cat foile sunt calde cred ca nu se mai lipeste sau poti unge hartia de copt cu putin ulei.Mie nu mi s-a intamplat,nu s-au lipit de hartie.
      Paste fericit!

      Ștergere
  32. azi l-am facut si eu si abia astept sa-l gust!!!
    eu am pus zaharul caramelizat in blender si l-am maruntit (dupa ce l-am dezlipit de pe hartie, evident)
    al tau arata fenimental!!

    RăspundeţiȘtergere
  33. nu se însiropeaza foile

    RăspundeţiȘtergere
  34. foile sunt ca o bezea şi nu se însiropează, te rog

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se insiropeaza pentru ca se inmoaie de la crema! :)

      Ștergere
  35. Tortul arata minunat dar am si eu o intrebare...nu s pune praf de copt?...ca ma gandesc ca acest foi vor iesi foarte subtiri...sau?
    Merci

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!Nu,nu se pune praf de copt,nu este nevoie iar foile ies subtiri si casante.
      Cu multa placere!

      Ștergere
  36. Am facut tortul dupa reteta, insa cred ca e o greseala in ceea ce priveste dimensiunea tavii (24 cm). Tortul care mi a iesit nu are nici macar 4 cm inaltime.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sonia,nu este nici o greseala,forma in care am copt blaturile chiar are 24 de cm.Nu stiu ce greseala ar putea fi la mijloc de ti-a iesit asa.Ai facut decat o foaie? Sau?

      Ștergere
    2. Am copt trei foi separate. Intr-adevar a fost delicios, insa nu prea avea aspect de tort...mai degraba de prajitura. Oricum m-am hotarat ca data viitoare sa coc foile intr-o forma mai mica. Cine stie...poate poate o sa arate si al meu ca in pozele tale! :D

      Ștergere
    3. Chiar nu pot sa-mi dau seama care a fost problema,daca te uiti la inceputul retetei am pus link blog-ului de unde am luat reteta,acolo gasesti o lista intreaga de fete care au testat reteta si n-au avut nici o problema.
      Imi pare rau ,sper ca data viitoare sa-ti iasa perfect.
      Te pup si-ti multumesc!

      Ștergere
  37. bravo pt tort.arata f bine. iti spune o specialista

    RăspundeţiȘtergere
  38. are aspect frumos ca asa tb sa arate ca o prajitura festiva.nu i un tort la care sa folosesti oua de tara pt aspec.dintre toate torturile pe care le am vazut,al tau arata cel mai bine.la cele egipene ma refer!iti recomand sa mai exerszi un pic la decorare.inca o data felicitari!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merçi,am sa tin cont de sfatul tau si-am sa mai exersez ! :D

      Ștergere
  39. FOARTE FRUMOS TI-A IESIT,E UNUL DINTRE CELE MAI REUSITE VARIANTE VAZUTE DE MINE....EU FAC ACEASTA PRAJITURA DE MULTI ANI SI CA PRAJITURA SAU TORT....BRAVO!!!!IAR CA RASPUNS LA CEL/CEA CARE A POSTAT COMMENTUL DE MAI SUS:AR TREBUI SA EXERSEZI GRAMATICA LIMBII ROMANE,DUPA ACEEA SA DAI INDICATII PENTRU ALTII!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult!
      Nu ma deranjeaza astfel de comentarii,bune sau rele mi le asum :)!

      Ștergere
  40. Buna,
    Am preparat tortul..extraordinar de bun!! .va las linkul..sper sa va placa...
    http://eniskitchen.blogspot.com.es/2013/06/tarta-egipcia-tort-egiptean-egyptian.html

    RăspundeţiȘtergere
  41. Buna '
    Mi-a iesit un tort delicios. Ce mai mult s-a bucurat sotul meu :))

    RăspundeţiȘtergere

Parerea ta conteaza!Spune-o,nu trece neobservat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...